Amendamente aduse legislației fiscale, vamale și altor acte normative

13 Jan 2023

Pe scurt

Au fost publicate legi și hotărâri de Guvern prin care s-au adus amendamente importante legislației fiscale, vamale și altor acte normative.

În detaliu

Impozitul pe venit

Impozitarea persoanelor fizice

Cuantumul scutirilor personale pentru anul 2023 au fost menținute la nivelul anului precedent.

Persoanele fizice care pe parcursul perioadei fiscale au obținut venituri salariale de la companiile rezidente ale parcurilor pentru tehnologia informației nu au dreptul de a folosi scutirile pentru perioada în care se încasează aceste venituri. Scutirile se vor aplica proporțional lunilor de activitate în regimul general de impozitare.

Reținerea finală a impozitului pe venit la sursa de plată

A fost majorată de la 3% la 7% cota impozitului pe venit reținut din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente.

Totodată, a fost instituită cota impozitului pe venit reținut de 12% din veniturile sub formă de dobânzi și/sau creștere de capital de la valorile mobiliare de stat, obținute de către persoanele fizice.

Reguli speciale referitoare la venit

În scopuri fiscale se vor ajusta veniturile contribuabililor care desfășoară activitate de întreprinzător obținute din tranzacțiile economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente, efectuate la preț mai mic decât prețul de piață.    

Deducerea cheltuielilor

Va fi permisă deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator pentru orice plăți efectuate în folosul angajatului, în raport cu care au fost calculate/reținute impozitele salariale, fără cerința de a demonstra că acestea sunt ordinare și necesare.  

Evidența și calculul amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale

Începând cu 1 ianuarie 2023, valoarea plafonului de recunoaștere a mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale va fi 12.000 lei.

De asemenea, din punct de vedere fiscal, în cazul entităților care aplică Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), calcularea și deducerea amortizării aferente dreptului de utilizare a mijloacelor fixe care fac obiectul unui contract de leasing operațional se vor efectua de către locatar.    

Întreprinderile mari (cu excepția celor care desfășoară activități financiare și de asigurări) pot utiliza metoda de amortizare accelerată pentru primul an de punere în funcțiune a mijloacelor fixe.

Creșterea și pierderea de capital                                                                                                      

În scopuri fiscale nu va fi recunoscută creșterea sau pierderea de capital în cazul înstrăinării unui autoturism care a fost în proprietatea contribuabilului cel puțin trei ani până la data înstrăinării, cu excepția autovehiculelor de colecție de interes istoric sau etnografic.

Creșterea sau pierderea de capital provenită din vânzare, schimb sau altă formă de înstrăinare a locuinței – proprietate comună în devălmășie se va putea determina doar de către unul din proprietari (coproprietari) în baza acordului comun în scris.

Reguli de impozitare a  nerezidenților

Au fost revizuite tipurile de venituri ale nerezidenților care nu desfășoară activitate în Republica Moldova printr-o reprezentanță permanentă, supuse reținerii la sursa de plată, indiferent de locul prestării serviciului.

Totodată, în cazul nerezidenților care desfășoară activitate în Republica Moldova printr-o reprezentanță permanentă, la determinarea veniturilor atribuite acesteia vor fi admise spre deducere cheltuielile confirmate documentar legate nemijlocit de obținerea acestui venit. 

Conform legislației fiscale pentru anul 2023, certificatul de rezidență va fi valabil pentru anul/anii pentru care este emis, cu excepția cazului în care se schimbă condițiile de rezidență.

Termenele, modul, forma și locul achitării impozitului

Întreprinderile încadrate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii, conform criteriilor determinate în ultima zi a perioadei fiscale potrivit prevederilor Legii nr. 179/2016, pot achita impozitul pe venit calculat până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite dividende, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote-părți, din profitul obținut în perioadele fiscale 2023 – 2025 inclusiv. Suma impozitului pe venit spre achitare din impozitul pe venit calculat  pentru acele perioade se determină prin aplicarea proratei față de  suma impozitului pe venit calculat pentru perioada fiscală din venitul impozabil aferent perioadei fiscale respective.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA)

A fost implementat mecanismul de taxare inversă a TVA aferente importului de servicii, prin care se elimină pentru plătitorii TVA obligația fiscală de a achita TVA aferentă importului de servicii. Totodată, se introduce obligația de a declara sumele aferente operațiunilor respective ca TVA colectată și de a le atribui ca TVA dedusă. Companiile neplătitoare de TVA vor avea obligația de achitare și declarare a TVA aferente importului de servicii. 

Va fi permisă restituirea sumei TVA aferente procurărilor de mărfuri și servicii către companiile înregistrate în calitate de plătitori de TVA, ce documentează tranzacțiile prin Sistemul Informațional Automatizat „SIA e-Factura” și/sau bonurile fiscale emise de echipamentele de casă și control, conectate la SIA Monitorizarea electronică a vânzărilor (MEV).  Se vor restitui sumele TVA aferente procurărilor (inclusiv TVA aferentă importurilor) care le depășesc pe cele aferente livrărilor, pentru tranzacțiile înregistrate începând cu 1 ianuarie 2023.

Pentru cazurile în care raportul lunar determinat dintre livrările scutite de TVA fără drept de deducere și totalul livrărilor este mai mic decât coeficientul de 0,05, se va permite deducerea integrală a sumei TVA achitate sau care urmează a fi achitată aferentă procurărilor mixte. Sumele TVA raportate la costuri sau la cheltuieli în perioadele fiscale precedente pentru procurările mixte se vor deduce în ultima perioadă fiscală în cazul în care prorata anuală este mai mică decât coeficientul de 0,05.  

Cazuri speciale de eliberare a facturilor fiscale

În cazul refacturării cheltuielilor compensate în favoarea persoanelor fizice, emiterea facturii fiscale nu este obligatorie, ci se efectuează doar la solicitarea persoanei fizice.

La utilizarea facturii fiscale electronice (e-factura) pentru livrarea mărfurilor însoțită de avize de însoțire a mărfurilor, furnizorul eliberează e-factura într-un termen care nu poate depăși 10 zile calendaristice ale lunii următoare celei în care a avut loc livrarea documentată prin avizele respective.

Accizele

Au fost majorate cotele accizelor la alcoolul etilic și produsele din tutun.

Începând cu 1 aprilie 2023, va fi introdus modul de calculare a prețului de referință al țigaretelor și al țigărilor de foi, precum și interdicția vânzării acestora la un preț mai mic decât cel de referință.

Impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar

Au fost excluse cota maximă și cota concretă pentru determinarea impozitului pentru bunurile imobiliare/impozitului funciar.

Cotele concrete ale impozitului pe bunurile imobiliare/funciar se stabilesc anual de către autoritățile reprezentative și deliberative ale administrației publice locale.

În cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate în calitate de întreprinzător, termenul de prezentare a calculului și achitare a impozitului pe bunurile imobiliare dobândite până la data de 31 august este 25 septembrie, iar pentru cele dobândite după această dată – nu mai târziu de 25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune.

Taxele pentru resursele naturale

Începând cu 1 ianuarie 2023, plătitorii taxelor pentru resursele naturale trebuie să prezinte darea de seamă și să achite până la data de 25 a lunii următoare trimestrului de gestiune, după cum urmează:

  • taxa pentru apă – la bugetul local de nivelul al doilea;
  • taxa pentru extragerea mineralelor utile – 50% din cuantumul taxei se varsă la bugetul local de nivelul întâi şi 50% din cuantumul taxei se varsă la bugetul local de nivelul al doilea;
  • taxa pentru folosirea subsolului – la bugetul local de nivelul al doilea.

Administrare fiscală

Prezentarea dării de seamă fiscale

Începând cu 1 ianuarie 2023, toți contribuabilii, cu excepția persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, vor prezenta dări de seamă utilizând metodele automatizate de raportare electronică.

Regula generală antiabuz

Începând cu 1 ianuarie 2024, în scopul determinării obligațiilor fiscale ale contribuabilului, Serviciul Fiscal de Stat va avea dreptul de a nu lua în considerare sau de a recalifica o tranzacție/acțiune care, având în vedere toate faptele și circumstanțele relevante, reflectă o altă situație sau conținut economic decât cel pretins de contribuabil, fiind întreprinse cu scopul obținerii unui avantaj fiscal.

Regula antiabuz se utilizează de către Serviciul Fiscal de Stat în cadrul controlului fiscal. Procedura de aplicare a acestei reguli va fi stabilită de Ministerul Finanțelor. De asemenea, regula antiabuz se aplică pentru o tranzacție/acțiune sau o serie de tranzacții/acțiuni care îndeplinesc anumite condiții.

Reguli speciale privind determinarea prețurilor de transfer

La data de 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare conceptul de prețuri de transfer și reglementările aferente. Potrivit noilor prevederi, contribuabilul va trebui să reflecte prețul de piață al mărfurilor și serviciilor tranzacționate în cadrul tranzacțiilor controlate cu persoane afiliate, conform principiului lungimii brațului (en. „arm’s length principle”), potrivit căruia prețurile utilizate în tranzacțiile cu persoane afiliate ar trebui să fie egale cu cele care s-ar fi perceput între persoane terțe, în circumstanțe economice similare.

Regulile privind prețurile de transfer se aplică tranzacțiilor locale și  transfrontaliere între părți afiliate.

Codul vamal

La data de 1 iulie 2023 va intra în vigoare un nou Cod vamal.          

Asigurarea socială de stat obligatorie

Se menține cota de 24% a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) datorate de angajatori.

Totodată, se mențin la același nivel cotele CAS datorate de angajatorii din toate domeniile de activitate.

A fost majorată suma fixă anuală a CAS de la 12.838 lei la 14.700 lei.

Asigurarea obligatorie de asistență medicală

Valoarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost menținută la nivelul a 9% din fondul de retribuire a muncii și alte recompense pentru angajați.

De asemenea, a fost majorată prima anuală de asigurare medicală în sumă fixă de la 4.056 lei la 12.636 lei.

Persoanele fizice incluse la începutul anului de gestiune în categoria de plătitori care se asigură în mod individual, care pe parcursul anului se angajează și care confirmă achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul respectiv, vor achita în continuare prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă procentuală. Acestea vor avea posibilitatea de a solicita restituirea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă achitată, în cuantum proporțional cu numărul de zile din anul de gestiune în care au făcut parte din categoria angajaților.

Unele categorii de persoane fizice care, concomitent, fac parte din categoriile de persoane neangajate, asigurate de Guvern și dețin funcții elective ori activează în organizații sindicale sau patronale nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.    

Legea cu privire la tichetele de masă

A fost majorat de la 55 la 70 de lei plafonul deductibil în scopuri fiscale al unui tichet de masă pe zi lucrătoare.

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul 2023

Pentru anul 2023, a fost majorat de la 9.900 lei la 11.700 lei cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat.

Cuantumul salariului minim lunar pe țară pentru anul 2023

Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim pe ţară este de 4.000 lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore.

De reținut

O serie de prevederi legislative prin care se aduc amendamente importante legislației fiscale, vamale și altor acte normative au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu anumite excepții.

 

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Contact us

Daniel Anghel

Partner, Tax, Legal and People Services Leader, PwC Romania

Ruxandra Târlescu

Partner, Tax Services, PwC Romania

Ilona Panurco

Legal Manager, PwC Moldova

Alina Timotin

Tax Manager, PwC Moldova

Anna Gîscă

Tax Manager, PwC Moldova

Follow us