August 2023
A fost publicată legea care aduce modificări semnificative legislației fiscale și altor acte normative.
Impozitarea persoanelor fizice
A fost revizuită lista facilităților acordate de către angajatori salariaților. Prin urmare, începând cu anul 2024, nu se vor considera facilități următoarele plăți/cheltuieli efectuate în folosul salariaților:
De asemenea, a fost completată și componența surselor de venit neimpozabile:
Persoanele fizice vor avea dreptul de a-și deduce următoarele cheltuieli la determinarea venitului impozabil:
Deducerea cheltuielilor aferente activității de întreprinzător
Începând cu 1 ianuarie 2024, angajatorii vor avea dreptul de a-și deduce suplimentar și:
Activele de capital
Creșterea sau pierderea de capital nu va fi recunoscută în cazul:
Regimul fiscal al întreprinderilor mici și mijlocii
Asociații sau acționarii întreprinderilor clasificate ca fiind mici sau mijlocii, care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul de titluri de participare sau drepturi de vot în mai mult de trei întreprinderi mici și mijlocii, trebuie să stabilească pentru care societate se va aplica regimul general de impozitare (în cotă de 12%).
Regimul fiscal al întreprinderilor din domeniul comercializării deșeurilor feroase și neferoase
Începând cu anul 2024, în Codul fiscal va fi introdus un nou regim fiscal pentru întreprinderile care dețin licență pentru colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, exportul resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii și acumulatoare uzate. Obiectul impunerii va fi venitul determinat conform contabilității financiare, cu excepția diferențelor de curs valutar, iar cota impozitului va fi de 7%.
Reținerea în prealabil a impozitului pe venit
Nu se va reține impozit în prealabil în cadrul impozitării venitului realizat din înstrăinarea acțiunilor, a obligațiunilor sau a altor titluri de proprietate.
Reținerea finală a impozitului pe venit la sursa de plată
Băncile, asociațiile de economii și împrumut și emitenții de titluri de creanță și obligațiuni vor reține un impozit de 6% din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente.
De asemenea, Ministerul Finanțelor sau dealerii primari vor reține un impozit de 6% din veniturile obținute de către persoanele fizice sub formă de dobânzi la valorile mobiliare de stat.
Cotele TVA
Cota TVA pentru domeniul HoReCa se diminuează de la 12% la 8%, începând cu 10 august 2023.
Începând cu anul 2026, autoturismele și alte vehicule se vor impozita conform cotei standard a TVA de 20%.
Lucrările de construcție și montaj ale centralelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie se vor considera livrări scutite de TVA fără drept de deducere.
Modul de calcul și achitare a TVA
A fost exclusă limita neimpozabilă cu TVA în cazul importului de mărfuri de către persoanele fizice. De asemenea, persoanele fizice care în tranzacțiile comerciale (B2C – de la business la consumator) introduc prin intermediul trimiterilor poștale internaționale mărfuri care au caracter comercial vor achita TVA indiferent de valoarea acestora.
Cazuri speciale de eliberare a facturilor fiscale
Pentru livrările de mărfuri achitate cu card de plată de afaceri (business), în cazul utilizării e-facturii furnizorul eliberează factura fiscală într-un termen ce nu poate depăși 10 zile calendaristice ale lunii următoare livrării.
Au fost introduse noi reglementări pentru țigaretele electronice și produsele din tutun.
Persoanele fizice care importă mărfuri de uz sau consum personal sau prin intermediul trimiterilor poștale internaționale vor achita accize la valoarea integrală a acestora.
A fost stabilit un nou calendar al accizelor pentru perioada 2024 – 2026.
Începând cu anul 2026 vor fi anulate accizele pentru autoturisme, cu excepția accizelor pentru autoturismele de lux.
Au fost introduse noi reguli, aplicabile din 10 august 2023, privind procedura de depunere a contestațiilor împotriva deciziilor emise de către Serviciul Fiscal de Stat.
Nu se vor considera subiecți ai taxei de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) persoanele fizice sau persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător care plasează informații publicitare pe mijloacele de transport.
Se vor scuti de plata taxei de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) difuzorii de mesaje de interes public.
Cheltuielile suportate și determinate pentru transportul și hrana studenților stagiari și/sau ale elevilor, conform modului stabilit de Guvern, nu vor constitui obiect impozabil cu contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii.
Nu se vor impozita cu contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii nici sumele primite conform art. 24 alin (193) și (20) din Codul fiscal nr. 1163/1997, nici costurile serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani care nu depășesc suma de 2.500 lei lunar pentru fiecare copil al salariatului.
Prevederile prin care se aduc amendamente unor acte legislative fiscale, vamale și altor acte normative vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu unele excepții.
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru: