September 2023
Prin Legea pentru modificarea unor acte normative nr. 199/2023, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o serie de modificări și completări la Legea Concurenței nr. 183/2012. Aceste amendamente vizează îmbunătățirea și actualizarea cadrului legal în domeniul concurenței în Republica Moldova. Una dintre principalele modificări se referă la interzicerea expresă a beneficierii de exceptări pentru acordurile anticoncurențiale manifestate prin înțelegeri de cartel. De asemenea, se instituie prezumția relativă privind deținerea unei poziții dominante de către întreprinderile aflate pe o anumită piață relevantă și se majorează cuantumul cifrei de afaceri realizate cumulativ de întreprinderile implicate în operațiuni (de fuziune, achiziție, preluare de control etc.). Modificările au ca scop promovarea culturii concurențiale în Republica Moldova și creșterea încrederii în activitatea autorităților cu atribuții în domeniul concurenței. Aceste schimbări aduc, de asemenea, claritate în ceea ce privește concurența pe piață, promovând astfel un mediu mai echitabil și predictibil pentru întreprinderi, precum și în relațiile dintre întreprinderi și Consiliul Concurenței.
Interzicerea acordurilor anticoncurențiale
Orice înțelegeri sau practici concertate între întreprinderi sau asociații de întreprinderi care restrâng, împiedică sau denaturează concurența sunt strict interzise. Aceste acorduri pot include stabilirea prețurilor, controlul producției, împărțirea piețelor sau alte practici menite să limiteze competiția. (Articolul 5 din Lege)
Exceptarea acordurilor anticoncurențiale
Există excepții de la interzicerea acordurilor anticoncurențiale, cu condiții clare care trebuie îndeplinite pentru ca acordurile respective să nu fie considerate anticoncurențiale. Aceste condiții includ beneficii pentru producție, distribuție, progres tehnic sau economic, beneficii pentru consumatori, restricții necesare și non-eliminarea concurenței. Cartelurile nu pot beneficia de excepțiile prevăzute.
(Articolul 6 din Lege)
Acorduri anticoncurențiale de importanță minoră
Se definesc criterii și praguri pentru a determina acordurile de importanță minoră. Cotele de piață ale părților implicate în astfel de acorduri trebuie să se încadreze în limite specifice, după cum urmează:
cota de piață cumulată este sub 10% pe oricare piață relevantă (în cazul acordurilor între concurenți) sau sub 15% (în cazul acordurilor între neconcurenți);
pentru piețele în care concurența este restricționată de mai multe acorduri, pragurile cotei de piață scad la 5%;
un acord nu este considerat a restrânge semnificativ concurența dacă cotele de piață nu cresc cu mai mult de două puncte procentuale în decursul a doi ani consecutivi, cu excepția unor acorduri menționate la articolul 9.
(Articolul 8 din Lege)
Acorduri de importanță minoră interzise
Anumite restricții grave, cum ar fi fixarea prețurilor, limitarea producției, împărțirea piețelor, participarea la licitații cu oferte trucate sunt interzise în cazul acordurilor de importanță minoră.
Se introduc reguli pentru abuzul de poziție dominantă, stabilindu-se că este interzisă folosirea abuzivă a unei poziții dominante pe piață. Aceste practici abuzive includ impunerea de prețuri inechitabile, limitarea dezvoltării tehnice sau a comercializării în detrimentul consumatorilor, aplicarea de condiții inegale pentru prestații echivalente, practicarea de prețuri excesive sau de ruinare, refuzul neîntemeiat de a contracta cu anumiți furnizori sau de a livra anumitor beneficiari, și altele.
Există și o excepție, in sensul că interdicțiile nu se aplică dacă întreprinderea dominantă poate demonstra că practicile sale sunt justificate și necesare din punct de vedere obiectiv sau produc creșteri semnificative ale eficienței care compensează efectele anticoncurențiale.
Operațiunile de concentrare economică
S-a decis majorarea pragurilor de notificare pentru operațiunile de concentrare economică. Operațiunile de concentrare economică trebuie notificate Consiliului Concurenței înainte de punerea lor în aplicare, în cazul în care:
Cifra mondială totală de afaceri cumulată a întreprinderilor implicate în operațiune, înregistrată în anul precedent operațiunii, depășește 50.000.000 de lei, și
Există cel puțin două întreprinderi implicate în operațiune care au realizat, fiecare, o cifră totală de afaceri de peste 20.000.000 de lei în Republica Moldova în anul precedent operațiunii.
Cu toate acestea, după încheierea acordului de concentrare economică, punerea în aplicare a unei oferte publice sau preluarea pachetului de control este permisă cu îndeplinirea tuturor condițiilor de mai jos:
concentrarea economică este notificată imediat Consiliului Concurenței;
persoana care dobândește controlul nu exercită drepturile de vot sau le exercită numai pentru a menține valoarea completă a investiției sale.
(Articolul 22 din Lege)
Taxa de examinare a notificării privind concentrarea economică
Se instituie o taxă de examinare a notificărilor privind concentrarea economică. Taxa este calculată ca 0,1% din cifra totală de afaceri a întreprinderilor implicate în concentrare și nu poate depăși 150.000 de lei. (Articolul 27 din Lege)
Consiliul Concurenței - atribuții
Se extind atribuțiile și competențele Consiliului Concurenței, inclusiv în domeniul ajutorului de stat, al publicității comerciale, transportului feroviar și investigarea practicilor comerciale neloiale.
Audierea de la distanță
Se introduce posibilitatea audierii de la distanță a persoanelor în cadrul investigațiilor.
Interzicerea acțiunilor sau inacțiunilor autorităților publice care restrâng concurența
Se precizează că acțiunile sau inacțiunile autorităților publice care limitează concurența sunt interzise, cu excepția cazurilor excepționale prevăzute de legea privind starea de urgență sau alte legi similare. Se stabilește responsabilitatea persoanelor cu funcții de răspundere din autoritățile publice în conformitate cu Codul contravențional.
Executarea deciziilor Consiliului Concurenței referitoare la acțiunile sau inacțiunile autorităților publice
Se reglementează modul de executare a deciziilor emise de Consiliul Concurenței cu privire la acțiunile sau inacțiunile autorităților publice. Se oferă posibilitatea de a solicita instanței anularea actelor care au dus la restrângerea concurenței.
Suspendarea termenului pentru evaluarea operațiunilor de concentrare economică
Se stabilește posibilitatea de a suspenda termenul pentru evaluarea operațiunilor de concentrare economică în anumite circumstanțe, cum ar fi prezentarea observațiilor părților implicate sau solicitarea audierii în legătură cu raportul de investigație.
Independența și autonomia Consiliului Concurenței
Se confirmă independența și autonomia Consiliului Concurenței în exercitarea atribuțiilor sale, cu respectarea prevederilor constituționale și legale.
Detalii privind structura Consiliului Concurenței
Se precizează structura Consiliului Concurenței, care include Plenul cu cinci membri și Aparatul executiv. Se prevede că salarizarea și pregătirea profesională a personalului se reevaluează anual în funcție de condițiile economice din țară.
Raportarea anuală de către Consiliul Concurenței
Se impune Consiliului Concurenței obligația de a întocmi anual un raport care să includă raportul financiar anual, informații despre activitățile desfășurate și direcțiile prioritare pentru anul următor, numiri și destituiri ale membrilor Plenului, informații despre resursele alocate, și alte informații stabilite de Consiliul Concurenței.
Destinația sumelor din sancțiunile aplicate de Consiliul Concurenței
Sumele provenite din amenzi sau alte sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței se fac venit la bugetul de stat, conform legii.
Controlul Parlamentului asupra activității Consiliului Concurenței
Parlamentul are dreptul de a exercita controlul asupra activității Consiliului Concurenței, iar acesta trebuie să coopereze cu organele parlamentare în acest sens.
[Sursa: Legea nr. 199 din 20 iulie 2023 pentru modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 322 – 324 din 18 august 2023; în vigoare din data de 18 septembrie 2023]
De reținut
La data de 15 septembrie 2023 au intrat în vigoare prevederi legislative prin care se aduc amendamente importante legislației concurenței.
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru: