Amendamente aduse legislației fiscale, vamale și altor acte normative

12 Sep 2024

Pe scurt

A fost publicată Legea nr. 214/2024, care aduce modificări semnificative legislației fiscale și altor acte normative. 

În detaliu

Impozitul pe venit

Impozitarea persoanelor fizice

A fost extinsă componența surselor de venit neimpozabile, care acum cuprind și:

  • veniturile obținute de persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova (cetățeni și apatrizi) din vânzarea unui autoturism deținut cel puțin trei ani, cu excepția autovehiculelor de colecție de interes istoric sau etnografic;

  • veniturile persoanelor fizice rezidente din creșterea de capital sau dobânzi aferente valorilor mobiliare de stat și/sau obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale;

  • veniturile persoanelor fizice rezidente din vânzarea energiei electrice produse din surse regenerabile și cărora li se aplică mecanismul de contorizare/facturare netă conform Legii nr. 10/2016;

  • drepturile acordate în cadrul „stock option plan”, la momentul acordării, în conformitate cu condițiile stabilite de Guvern;

  • venitul obținut de către operatorul de sistem și/sau unitatea termoenergetică, în urma primirii, cu titlu gratuit, a liniilor și stațiilor electrice, instalațiilor de gaze naturale sau a rețelelor termice și/sau a instalațiilor termoenergetice.

Au fost ajustate unele categorii de venituri neimpozabile, precum și plafoanele scutite de impozitare pentru unele categorii de venituri:

  • pentru cadourile în natură, inclusiv voucherele oferite salariaților, al căror cuantum anual pentru fiecare salariat nu depășește cumulativ valoarea de 10% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat;

  • pentru perfecționarea salariaților și pentru activitățile aferente consolidării culturii corporative și a spiritului de echipă, în modul stabilit de Guvern, în cuantum anual ce nu depășește 5% din valoarea calculată ca diferența dintre fondul de retribuire a muncii total pe întreprindere, determinat pentru anul precedent sau pentru anul curent, și fondul de retribuire a muncii persoanelor specificate la grupele minore 112 şi 121 din Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova din anul respectiv;

  • abonamentele pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, achiziționate de la furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile 93.11, 93.12 sau 93.13 din Clasificatorul activităților din economia Moldovei, precum și de la intermediarii acestora, în cuantum anual de până la 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat, pentru fiecare salariat;

  • contractarea serviciilor medicale în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat, pentru fiecare salariat.

Raporturile de mandat dintre persoana juridică și administrator se vor recunoaște în scopuri fiscale drept raporturi de muncă și se vor impozita similar salariului.

Deducerea cheltuielilor aferente activității de întreprinzător

Au fost ajustate plafoanele de deductibilitate pentru anumite tipuri de cheltuieli ( a se vedea lista de mai sus). De asemenea, dreptul la deducere pentru aceste tipuri de cheltuieli al căror cuantum depășește plafoanele stabilite de legislație nu se va limita dacă în raport cu acestea au fost calculate contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii și/sau au fost reținute prime de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozit pe venit din salariu, datorate de angajator și angajat.

Se va permite deducerea pierderilor în urma vânzării sau schimbului proprietății, îndeplinirii lucrărilor și prestării serviciilor, efectuate în mod direct sau mijlocit între persoanele interdependente, dacă  la stabilirea prețului pentru aceste tranzacții a fost aplicat principiul lungimii brațului.

Nu se va permite deducerea cheltuielilor suportate de către persoana juridică pentru răscumpărarea sau anularea opțiunilor din stock option plan. 

A fost majorat plafonul datoriei compromise cu termen de prescripție expirat, de la 1000 lei la 2000 lei.

Organizațiilor de creditare nebancară li se va permite deducerea provizioanelor ce țin de reduceri pentru pierderi la active și la angajamentele condiționate, calculate conform IFRS.

Amortizarea mijloacelor fixe în scopuri fiscale

Începând cu anul 2025, dreptul de aplicare a metodei de amortizare accelerată pentru primul an de punere în funcțiune a mijlocului fix se acordă tuturor agenților economici, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități financiare, de asigurări/reasigurări prevăzute în secțiunea К a Clasificatorului activităților din economia Moldovei.

Scutirile pentru persoanele fizice 

A fost majorat cu aproximativ 10% cuantumul anual al scutirilor personale ale persoanelor fizice.  

Deducerea cheltuielilor persoanelor fizice

Lista cheltuielilor permise spre deducere persoanelor fizice a fost ajustată după cum urmează: 

  • suma plătită pentru procurarea primei de asigurare în baza contractului de asigurare încheiat în temeiul claselor de asigurări de viață, sănătate, incendiu și alte calamități naturale, în limita unui salariu mediu lunar pe economie, pentru toate tipurile de contracte cumulativ;

  • dobânzile achitate pentru procurarea primei locuințe în baza contractului de credit, altul decât cel contractat prin programele de stat, în limita unui salariu mediu lunar pe economie, pentru anul pentru care a fost acordat;

  • cheltuielile achitate, în cadrul unei perioadei fiscale, pentru învățământul persoanelor aflate în întreținere - copii, în instituțiile prevăzute la art.15 din Codul educației nr.152/2014, în limita unui salariu mediu lunar pe economie, aplicabil cumulativ pentru toți copiii și tipurile de învățământ.

Activele de capital

În cazul tranzacțiilor cu titluri (cote) de participare dobândite la preț preferențial sau gratuit în cadrul stock option plan, creșterea sau pierderea de capital se va determina ca diferența dintre prețul de vânzare (suma încasată/venitul obținut)  și baza valorică a titlurilor.

Impozitarea nerezidenților

Veniturile nerezidenților din leasing, arendă, subarendă, locațiune, sublocațiune, superficie sau uzufructul proprietăților aflate pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pentru nave, aeronave și mijloace de transport (feroviar, rutier), inclusiv al celor exploatate în trafic internațional, precum și al proprietăților mobiliare ce țin de exploatarea acestora, obținute de la persoanele fizice rezidente, vor fi supuse unui impozit pe venit în cotă de 12% din valoarea lunară a contractului. Persoanele menționate sunt obligate să înregistreze contractul încheiat, în termen de șapte zile de la data încheierii acestuia, la Serviciul Fiscal de Stat. Impozitul se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs, în modul stabilit de Serviciul Fiscal de Stat.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA)

Începând cu 15 august 2024, decontarea costurilor sau a veniturilor suplimentare provenite din echilibrarea sistemului, conform pct. 707 din Regulile pieței energiei electrice, aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică, nu va constitui obiect impozabil cu TVA.

Deducerea sumei TVA aferente procurărilor de la furnizorii incluși în lista contribuabililor obligați să elibereze e-factura nu va mai fi condiționată de eliberarea acesteia prin intermediul acestei platforme.

Va fi permisă deducerea sumelor TVA aferente mărfurilor procurate, precum și a celor aferente  mărfurilor, serviciilor procurate care au fost utilizate la fabricarea mărfurilor care în procesul activității de întreprinzător au fost distruse ca urmare a situațiilor excepționale, definite conform Hotărârii Guvernului nr.1076/2010, și în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate și confirmate.

Factura fiscală

A fost instituită obligația emiterii e-facturii pentru livrarea de mărfuri și/sau servicii (cu excepția livrărilor de energie electrică, energie termică, gaz natural, servicii de comunicații electronice și servicii comunale) către agenți economici din Republica Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, sau în cadrul implementării proiectelor de asistență tehnică și investițională. 

Accizele

Începând cu anul 2025, nu se vor percepe accize pentru îmbrăcămintea din blană.

În același timp, au fost ajustate cotele accizelor pentru articolele din tutun pe o perioadă de trei ani.

Administrarea fiscală

Contribuabilul va avea dreptul să prezinte darea de seamă corectată aferentă contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în cel mult șase ani de la termenul-limită de prezentare a dării de seamă fiscale care se corectează.

A fost reglementată procedura de efectuare a controlului fiscal simplificat la oficiul Serviciului Fiscal de Stat.

Termenul de prescripție poate fi extins pe o perioadă mai mare de șase ani de la ultima dată stabilită pentru prezentarea dării de seamă fiscale, în cazul în care contribuabilul nu a prezentat darea de seamă fiscală sau în cazul în care solicită restituirea sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislației fiscale, urmează a fi restituite. 

Prețurile de transfer

Au fost excluse avansul, licența și contribuția din noțiunea de „tranzacție”. 

Noțiunea de „tranzacție locală” a fost ajustată, referindu-se acum doar la tranzacția realizată între contribuabili rezidenți, în care unul sau ambii contribuabili sunt rezidenți ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informației sau care aplică cote diferite și/sau au baza impozabilă diferită a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător.

În scopul determinării pragurilor pentru raportarea tranzacțiilor, valoarea totală a tranzacțiilor reprezintă veniturile și/sau cheltuielile recunoscute conform evidenței contabile care decurg din tranzacțiile efectuate cu toate persoanele afiliate, cu excepția diferențelor de curs și de reevaluare. 

Au fost diminuate amenzile pentru prezentarea informației și/sau a dosarului prețurilor de transfer neautentice care a determinat diminuarea sau eschivarea de la obligațiile fiscale, de la 150000 lei/200000 lei la 60000 lei/90000 lei. De asemenea, au fost diminuate amenzile pentru neprezentarea informației și/sau dosarului prețurilor de transfer, de la 300000 lei/500000 lei la 100000 lei/150000 lei.  Amenzile diminuate se vor aplica în cadrul controalelor fiscale inițiate de Serviciul Fiscal de Stat aferent perioadelor fiscale care încep cu anul 2028.

Începând cu 1 ianuarie 2025, va intra în vigoare conceptul de „acord de preț în avans”, care reprezintă o decizie emisă de Serviciul Fiscal de Stat prin care se vor stabili și justifica condițiile, modalitățile de formare a prețurilor de transfer pe parcursul unei perioade determinate, aferent tranzacției/tranzacțiilor controlate efectuate între persoane afiliate.

Impozitul pe bunurile imobiliare

Pentru anumite categorii de bunuri imobiliare, consiliul local poate majora impozitul pe bunuri imobiliare până la 300%.

Impozitul pe avere

A fost modificat unul dintre criteriile pentru determinarea obiectului impunerii cu impozit pe avere, valoarea estimată totală a acestuia fiind stabilită la minimum 200 de salarii medii lunare pe economie prognozate aferent perioadei pentru care se calculează impozitul.

Taxele locale

Au fost modificate termenele de prezentare a dărilor de seamă și achitare a taxelor locale, din trimestrial în semestrial, până la data de 25 a lunii imediat următoare semestrului gestionar.

De reținut

Prevederile Legii 214/2024, prin care se aduc amendamente unor acte legislative fiscale, vamale și altor acte normative, vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, cu unele excepții.

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Contact us

Daniel Anghel

Partner, Tax, Legal and People Services Leader, PwC Romania

Ruxandra Târlescu

Partner, Tax Services, PwC Romania

Ilona Panurco

Legal Manager, PwC Moldova

Alina Timotin

Tax Manager, PwC Moldova

Anna Gîscă

Tax Manager, PwC Moldova

Follow us